O poveste de vis

Sfaturi

Castelul de Lut.

Castelul de lut Valea Zânelor construit de doi tineri în Porumbacu de Sus, judeţul Sibiu, îi fascinează pe străini. Aceştia îl compară cu o construcţie desprinsă parcă din basmele lui Tolkien, cu hobbiţi şi alte creaturi fantastice. Castelul de lut urmează să fie deschis, însă chiar şi aşa a devenit o atracţie pentru turişti, dar şi îndrăgostiţii care vor să spună "da" într-un decor superb. Castelul de lut din Valea Zânelor, un loc cu nume predestinat, este unic prin faptul că e construit în proporţie de 100% din materiale naturale: piatră, lut, lemn şi paie. Acest detaliu face ca el să fie primul de acest gen din Transilvania şi ţară. Chiar dacă încă nu este deschis oficial, castelul de lut, care va funcţiona atât ca hotel cât şi ca restaurant, atrage turişti din întreaga lume. Proprietarii castelului de lut, Răzvan şi Gabriela Vasile, au început lucrările la castelul de lut în urmă cu doi ani, în 2014, şi estimează că până la sfârşitul acestui an vor reuşi să deschidă unitate hotelieră. Până la deschiderea oficială, la castelul de lut au avut loc, din primăvară şi până în vara acestui an, diferite activităţi, de la Yoga la cununii, şedinţe foto şi excursii organizate ale unor grupuri de turişti veniţi chiar şi din SUA. "Este destul de greu să faci un astfel de proiect, dar până la urmă eu cred că merită. Acum toată lumea care trece prin zonă se opreşte şi admiră, face poze sau filmează. Ca şi costuri, din punctul meu de vedere am ieşit mai scump decât o casă din cărămidă, dar în final cred că o să merite. Sincer, cred că nu reuşeam asta dacă nu aveam sprijinul moral al familiei. Soţia şi băiatul mi-au fost alături", a declarat Răzvan Vasile. Castelul se află la 40 km de Sibiu, în Valea Zanelor şi va deveni pensiune. Are zece camere şi a fost construit de meşteri şi muncitori din Maramures, Fundaţia este realizată din beton şi pietre, structura este din lemn, iar pereţii sunt construiţi din cob (buştean de olid şi apoi acoperit cu cob), un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Pereţii exteriori au 60 cm grosime iar cei interiori 45 cm. O dovadă că ideea celor doi români e lăudată peste graniţele ţării sunt numeroasele apariţii în presa din străinătate. Cel mai recent, BBC a scris un articol despre "Cuplul care a construit un castel de basm în Transilvania". Castelul de lut Valea Zânelor are şi o pagină de Facebook cu peste 20.000 de "like"-uri, unde proprietarii spun că vor anunţa atunci când hotelul şi restaurantul vor fi deschise.

Palatul Brukental Avrig

Chiar la poalele Carpaților Transilvăneni, în centrul orașului Avrig, se situează ansamblul arhitectural baroc, unic, al Reședinței de Vară a lui Samuel von Brukenthal. Lăsați-vă seduși de farmecul grădinilor baroce din secolul al XVII-lea, care în Transilvania sunt de neîntrecut. Edenul din Transilvania" a fost numită odată această moşie în stil baroc, construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea de către guvernatorul Brukenthal. Acest mic paradis este situat la poalele Munţilor Făgăraş, la doar 20 de kilometri de Sibiu şau 116 de kilometri de Braşov

Balea Lac

Cabana Bâlea Lac

În mijlocul unuia dintre cele mai frumoase regiuni montane din Carpați, Cabana Bâlea Lac este situată lângă un lac glaciar. Fiind direct accesibilă din legendarul drum Transfăgărășan, la o altitudine de 2034 de metri deasupra nivelului mării, cabana oferă cazare conform standardelor internaționale. Toate camerele sunt dotate cu mobilier din lemn, dușuri, toalete și televizoare, oferind o priveliste uluitoare atat asupra lacului Bâlea, care are o suprafață de 4,6 ha, cât și peste lanțurile muntoase din jur.

Manastirea Turnu Rosu.

Manastirea Turnu Rosu este asezata la o distanta de aproximativ 3 km de comuna, in apropierea paraului "Valea Caselor" care strabate comuna, in amonte. Ridicatura pe care este zidita purta numele "Curechiuri", astazi numindu-se "Lunca Manastirii". Este posibil accesul cu autoturismul pe drumul forestier care porneste din "Capul Satului". Nu se cunoaste exact data construirii manastirii vechi, daramata la sfarsitul secolului XVIII (in 1761) de generalul Bucow din dorinta Mariei Tereza de a stavili credinta Ortodoxa si a forta extinderea Catolicismului in Transilvania. In ruinele acesteia s-au gasit o caramida avand inscris anul 1601 si o scandura de stejar de pe acoperis avand scobita inscriptia 1661. O mica biserica a fost ridicata din nou pe aceste locuri in 1850.In perioada 1988-1994, la indemnul preotului Mihai Vranceanu si cu contributia credinciosilor din comuna, mica biserica a fost pictata si s-au construit cladiri anexe. In anul 1994 mica manastire este sfintita de Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului si este numit aici staret parintele Petroniu Tanase. In anul 2000 s-a construit o biserica din lemn pentru oficierea slujbelor. In urmatorii ani, prin grija staretului si cu contributia a numerosi credinciosi din Turnu Rosu si din tara s-au mai construit paraclisul de vara, staretia, si arhondaricul. Incepand cu anul 2004 zona a fost racordata si la electricitate si sursa de apa curenta. Din 2009 a inceput constructia noii manastiri, cu contributia numerosilor donatori din tara si a localnicilor, prin stradania neobosita staretului, parintele Petroniu.

Piatra de temelie pentru noua manastire s-a pus la 20 septembrie 2009, de catre Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, in prezenta a numerosi credinciosi din comuna Turnu Rosu si imprejurimi.

Paraclisul de la demisolul noii manastiri (paraclisul de iarna), in care se oficiaza slujbele incepand cu vara anului 2013, a fost sfintit in 11 august de Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, avand hramul Sf. Andrei Saguna. Biserica din lemn a fost demolata. Fotografiile alaturate prezinta starea constructiei la noua manastire in 18 august 2013, la sarbatoarea hramului

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți